Football global,  Football history

Amerikansk Fotboll i Sverige

När man pratar om fotboll så är det inte många som förväntar sig att man pratar om den amerikanska varianten. Detta är för att denna sporten inte riktigt har fått sig ett fäste i den svenska sportkulturen. Men även om amerikansk fotboll inte är så populärt så finns det ett seriesystem och ett mästerskap som fungerar likt det i systemet som finns i USA. I denna artikeln så kommer vi att gå igenom hur amerikansk fotboll representeras i Sverige och hur populärt det egentligen är.

 

Hur kom amerikansk fotboll till Sverige?

Att sporten heter amerikansk fotboll ger oss en ledtråd till hur denna sporten kom till Sverige. När utbytesstudenter valde att studera vid svenska skolor på 70-talet så tog de även med sig sporten. Detta gjorde så att gymnasieskolorna var de första som anordnade någonting inom sporten. Även om sporten kom till Sverige redan under 70-talet så tog det enda fram till 1982 innan den första förening bildades i Danderyd och kallades för Danderyd Mean Machines, som numer är Stockholm Mean Machines. Kort därefter så startade man det amerikanska fotbollförbundet och den första SM-finalen spelades 1985.

 

Sex år efter att första SM-finalen spelats så grundade man en rikstäckande serie som numera innehar fem lag, varav de bästa fyra går in i slutspel efter att grundspelet avslutats. På damsidan så hittar vi sex lag som gör upp om titeln som svenska mästare.

 

Spel på sporten och hur det kan gynna framöver

Amerikansk fotboll har med åren blivit allt vanligare att betta på även i Sverige. I och med att vi människor har digitaliserat mycket och sköter i princip allt från vår smartphone eller dator, så har även fler hittat till spelbolagen på nätet. Vanligtvis handlar betting på sporten om att man satsar pengar på det lag man tror kommer att kamma hem vinsten. Man kan även betta på större turneringar, vilka som vinner gruppspelet, får mest poäng och liknande. Exempelvis Amerikanska ligan NFL förekommer det mycket betting på.

 

Även om man har sett att intresset ökat både bland åskådare och utövare under de senaste åren så är det fortfarande inte tillräckligt för att sporten ska kunna växa och bli en riktig utmanare till de större sporterna i Sverige. Detta beror mycket på Sveriges kultur och att det redan finns sporter som fotboll och ishockey som har väldigt stort fäste här.

 

För att den amerikanska fotbollen ska kunna ta ytterligare ett steg måste man framför allt se till att ungdomarna inte försvinner från sporten. I nuläget finns det en stor ungdomssektion för amerikansk fotboll i vårt land, men när det är dags för dem att spela på högre nivå så är det många som väljer bort sporten till förmån för studier, flytt eller jobb. Detta grundar sig i att amerikansk fotboll inte har tillräckligt med ekonomiska muskler för att kunna möjliggöra en karriär att satsa på i Sverige, något det i så fall skulle behövas ändring på. Det nära samarbete som överlag finns mellan idrottsvärlden och spelbolagen är sedan länge vida känt, och kanske kunde odds- och casinobolagen även här vara till nytta för att främja sporten genom sponsorskap och andra typer av samarbeten.

Fått större medial bevakning

I med att sporten ändå vuxit till sig inom ungdomssektionen så har även den mediala uppmärksamheten ökat, även om det ännu är i en liten skala. Innan så kunde man enbart se matchen som avgjorde vem som skulle bli svensk mästare, men detta var såklart långt ifrån nog om man var intresserad av sporten. Ett historiskt beslut togs hos TV4 Sport då de valde att sända seriematcher live i Superserien, vilket pekar på att amerikansk fotboll är på uppgång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *