Football global

Utrustning för inomhus

När det kommer till att spela fotboll är det viktigt att du har rätt utrustning. För att inte råka ut för skador, eller orsaka dito på andra människor och ting, är det bra att ha koll på vad som gäller beroende på om du ska spela inomhus eller utomhus. Vi ger dig tipsen som du behöver för att ha koll på spelet! För det första behöver du förstås bestämma dig var du vill handla utrustningen. Här finns några tumregler att förhålla sig till. För skor är det alltid bäst att handla i markbutik eftersom de behöver prövas noggrant. För övrig utrustning är det inte lika avgörande om du handlar online eller i en fysisk sportaffär. Här gäller även att du får vad du betalar för.

För inomhusfotboll behöver du särskilda skor som inte har de hårda dubbar, vilket du måste ha om du spelar på gräs. Det är viktigt att sulan inte är för hård och att de inte färgar av sig på underlaget. I många lokaler är det därför förbjudet med mörk sula på skorna, vilket beror på ett missförstånd. Det är nämligen inte mörka sulor över lag som färgar av sig, utan sulor som inte är så kallade “non-marking”-sulor. För att vara lokalägaren tillfreds kan det dock vara klokt att hålla sig till ljusa sulor. Det brukar vara värt att köpa ett par skor åtminstone i mellanprisklassen, eftersom de i regel sitter bättre och håller längre. På så vis tjänar du ekonomiskt på det i längden.

Kläder för inomhusfotboll samt boll för inomhusspel

Ska du spela inomhusfotboll är det bra att tänka på två saker. För det första bör kläderna vara stryktåliga, eftersom inomhusfotboll ofta innebär mer närkamp än utomhusfotboll och därför kan vara något våldsammare. Den andra saken som du bör tänka på är att kläderna förstås inte bör vara för varma. Du kommer bli svettig och därför är det bekvämare om du inte har för mycket på dig. Shorts och t-shirt är en utmärkt kombination. Förutom lämpliga kläder behöver du förstås en fotboll. En inomhusfotboll är i regel något lättare än sådana fotbollar som används utomhus. Det gör att den studsar lättare och orsakar mindre skada på interiör och människor. En sådan krävs om du ska spela inomhus, så införskaffa en sådan eller hör med lokalägaren om de har en som du kan låna.

Skor för utomhusbruk

Om du ska spela på gräs är det nödvändigt att du har ett par fotbollsskor med dubbar. Annars är risken stor att du halkar på underlaget, särskilt om det är vått i gräset. Se till att lägga några extra kronor på dina skor eftersom kvaliteten kan skilja sig ganska radikalt åt i de olika prisklasserna. Den allra populäraste modellen för gräsunderlag idag är den så kallade FG-skon (FG står för Firm Ground). Ska du spela på konstgräs bör du däremot ha skor av typen AG, Artificial Ground. Ytterligare en typ av skor är de som används för att spela fotboll på grusplan. Dessa ligger någonstans mellan inomhusskor och AG, och har en sula med bra grepp, utan att gräva för mycket i gruset.

Utrustning i övrigt

Om du ska spela ute när temperaturen börjar sjunka är det förstås en bra idé att skaffa lite varmare kläder. Dessutom behöver du benskydd och de karaktäristiska fotbollsstrumporna. Är du målvakt är det alltid bra att ha handskar. Förutom detta är det alltid viktigt att ha någon typ av vattenflaska för att kunna hålla vätskenivån på en bra nivå. Beroende på hur seriös du är med ditt spelande kan du skaffa mer eller mindre av den hittills nämnda utrustningen. Om du bara ska spela med vänner är det kanske inte särskilt viktigt men du kommer märka med tiden att det blir roligare om du skaffar dig en del anpassad utrustning och satsar lite mer seriöst. På så vis blir också spelandet mer exklusivt.

Sammanfattning

Det är alltså olika skor som gäller beroende på vilket underlag du ska spela på. Gräs kräver de kraftfullaste dubbarna, medan konstgräs passar till en något mindre definierad dubb. Grus och golv bör inte utsättas för några dubbar alls. Beroende på om du ska spela utomhus eller inomhus är också olika kläder lämpliga, eftersom det kan vara olika varmt. Förutom kläder och skor måste du förstås ha en boll som lämpar sig antingen för inomhusspel eller utomhusspel. Dessutom är det ofta bra att skaffa benskydd och fotbollsstrumpor, och under inga omständigheter bör du missa att ta med dig en vattenflaska till träningen. Tänker du på detta har du utrustning så det räcker och du är därmed rustad till tänderna inför nästa träning eller match!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *