Football types

Skillnader mellan inomhus

Har du lust att börja spela fotboll? Kanske är du sugen på att dra ihop ett lag och börja lira men känner att du behöver lite mer kött på benen? Då har du hittat helt rätt! Vi kommer här ge dig lite matnyttig information som kan vara bra för dig att ha med dig när det kommer till att spela fotboll. Mer specifikt kommer det handla om skillnaderna som finns mellan inomhus- respektive utomhusfotboll. Vad behöver du tänka på när du spelar inomhus respektive utomhus? Vilken utrustning behöver du? Och vad är skillnaderna i stort? Det ska vi ta reda på i den här artikeln. Du som är nyfiken bör därför fortsätta läsa för att få reda på allt du behöver veta.

Den största skillnaden mellan utomhus och inomhus är förstås vädret. När du spelar inomhus är du oberoende av om det är tio minus och snö eller tjugo plus och solsken utomhus – du kan spela när som helst. Det är också den allra största fördelen med inomhusfotboll gentemot utomhusvarianten. Det är således en av anledningarna till att många byter från utomhus till inomhus när höstsäsongen börjar gå mot vinter och det blir outhärdligt att vara utomhus. När du spelar inomhus är det lättare att planera, även om vädret kan väntas vara dåligt. Du slipper ställa in en träning bara för att det regnar eller snöar och kan på så vis veta att det blir av. Å andra sidan är förstås utomhus att föredra i fint väder.

Utrustning

När det kommer till utrustning för utomhus- och inomhusfotboll finns det en del skillnader som är avgörande och andra som inte är särskilt stora. För det första använder man sig i regel av olika sorters bollar. Inomhus har man ofta en lättare variant än utomhus för att på så vis inte riskera att interiören tar skada. Dessutom har man aldrig dubbade skor av samma slag som man använder utomhus, utan det finns särskilda fotbollsskor för inomhusspel för att varken spelare eller golv ska ta skada av dubbarna. Klädmässigt är det samma men det behövs förstås lite varmare kläder utomhus, speciellt om man har tänkt spela i kyliga temperaturer. Det kan då behövas underställ under shortsen och handskar om det är kallt och blåsigt.

Några regelskillnader

För inomhusfotboll brukar en del annorlunda regler i relation till utomhusfotboll förekomma. Den första är att varje lag består av endast fem spelare inklusive målvakten, till skillnad från när man spelar fotboll utomhus då lagen består av elva spelare var. Ingen offside gäller i inomhusfotboll och dessutom kan närkamper bli hårdare än när man spelar utomhus. Det är också något som räknas med och domarna dömer i regel mindre hårt i sådana situationer när det är inomhus än när det är utomhus. Det finns dessutom möjlighet för vardera lagen att byta ut en spelare under tiden som spelet är igång. Detta till skillnad från utomhusfotboll då spelet avbryts medan spelarbyte genomförs. Det finns dessutom några ytterligare skillnader i regler mellan inomhus och utomhus.

Ytterligare skillnader

Förutom att domaren är utrustad med ett rött och ett gult kort, precis som vid utomhusfotboll, kan denne visa ett blått kort. Detta fungerar som en mildare variant av det gula kortet och är alltså en slags “varning innan varningen”. Ibland är det förbjudet att skjuta mot målet från längre avstånd, ibland ger ett sådant mål högre poäng. Reglerna skiljer sig med andra ord åt något beroende på tillfället. Detta, i korthet, är vad som skiljer inomhusfotboll mot den som spelas utomhus. Det är ganska avgörande skillnader och det finns därför också skillnader i preferenser, det vill säga att vissa spelare föredrar att spela inomhus och andra föredrar att spela utomhus. Allt beror på vilken spelartyp man är och även vilken form man är i, utomhus är det långa sträckor att springa.

Sammanfattning

Om du har lust att prova fotboll är det en bra idé att fundera över om du ska spela inomhus eller utomhus. Det är lite olika regler som gäller och lite olika förutsättningar. Vi har gått igenom de regler som skiljer sig mellan inomhus- och utomhusfotboll och några av de villkor som gäller för att spelet ska bli bra. Bland annat måste du ha särskilda inomhusfotbollsskor om du vill spela under tak, medan det är lämpligast att ha dubbade skor om du spelar utomhus – åtminstone gäller detta om du spelar på gräs. Spelar du på grus går det utmärkt att använda ett par skor med flat undersida eller med mjuka dubbar. Det finns givetvis inget som hindrar att du kan spela både inomhus och utomhus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *