Football types

Regler för utomhusfotboll

Fotboll är en av världens äldsta sporter och framför allt en av de mest populära. Fotbolls-VM är ett av de största, om inte det största, idrottsevenemanget som engagerar miljoner människor världen över. Världsledare, politiker, kungligheter och vanliga människor engagerar sig i fotboll på ett sätt som ingen annan sport kan mäta sig med. Det finns få tillfällen då folk blir så stolta över sin nation som vid fotbolls-VM. Utöver fotbolls-VM, som senast spelades i Ryssland 2018, så finns det många andra turneringar som till exempel fotbolls-EM, Copa America, Champions League och Premier League. Nationellt stora turneringar inkluderar bland annat den engelska ligan (English Premier League), den spanska ligan (La Liga), den italienska ligan (Serie A) och den tyska ligan (Bundesliga). I Sverige spelas Allsvenskan.

När det är fotbolls-VM eller någon av de andra turneringarna så är det lätt att dras med i fotbollsfirandet. Helt plötsligt är vi alla fotbollssupportrar i våra landslagströjor. Inget fel med detta, tvärtom är det fantastiskt roligt att se hur populär fotboll är. Män och kvinnor, vuxna och barn, fotbollsfantaster såväl som nybörjare kan njuta och glädjas av fotboll. För att till fullo kunna njuta av fotboll är det viktigt att förstå spelet och reglerna. Det kan vara lite förvirrande om man inte har koll på reglerna. Vad innebär egentligen offside? Varför fick den där spelaren gult kort? Hur många gånger får man byta ut spelare? Hur lång är matchen och när är det paus som kallas halvlek? Här får du svar på alla frågor och vi guidar dig genom utomhusfotbollens regler.

Spelare och utrustning

Varje lag består av 11 spelare. Dessa utgörs av en målvakt och 10 spelare ute på planen. Varje lag har en utsedd lagkapten. Spelarna har olika positioner på planen. Dessa positioner utgörs av anfallare, mittfältare och försvarare. Anfallare är positionerade närmast motståndarlagets mål och försvarare är närmast hemmamålet, som de har i uppgift att försvara. Mittfältare är, som namnet antyder, mitt emellan dessa. Grundläggande fotbollsutrustning är en fotbollsplan och en fotboll. Utöver det så har spelarna speciell klädkod med fotbollsskor, benskydd och matchkläder. Målvakten får ha målvaktshandskar. Storleken på fotbollsplanen kan variera. Regeln är att den måsta vara 90–120 meter lång och 45–90 meter bred. Den får dock inte vara kvadratisk. Ena halvan måste vara en kopia av den andra. Varje lag har varsin planhalva.

Att göra mål och vinna matchen

En fotbollsmatch går ut på att ha gjort fler mål än motståndarlaget efter 90 minuters speltid. Matchen är uppdelad i två halvlekar som är 45 minuter var. Efter de första 45 minuterna tar lagen en 15 minuters paus som kallas halvtid. Efter 90 spelade minuter lägger domaren oftast till några minuter som kallas övertid. Hur många minuter som läggs till beror på hur avblåsningar, fördröjningar, det varit under matchen. För att få poäng i matchen måste man göra mål, det vill säga få in fotbollen i motståndarlagets mål. Fotbollen måste vara över mållinjen för att det ska räknas som mål. Ett mål kan göras med alla kroppsdelar förutom handen eller armen upp till axeln. För att vinna matchen måste laget göra fler mål än motståndarlaget.

Grundläggande regler

Det finns en hel del regler för utomhusfotboll. Här följer de viktigaste:

En match består alltid av 90 minuters speltid uppdelat i två halvlekar om 45 minuter vardera med en 15 minuters paus emellan.

  • Varje lag kan ha max 11 spelare på plan inklusive målvakten. Minst 7 spelare per lag krävs för att spela matchen.
  • En straffpunkt måste vara tydligt markerad 11 meter mitt framför målet.
  • Fotbollen måste vara rund och ha en omkrets på 58-61cm.
  • Varje lag kan ange upp till 7 extra spelare, så kallade avbytare som kan byta med spelare på plan när som helst under matchens gång.
  • Varje lag kan göra max 3 byten per match.
  • Varje match kräver en domare. Det är domaren som håller tiden och bestämmer eventuella straff vid ojust spel etcetera.

Offside, tilläggstid, straffar och gula och röda kort

Offside-regeln tillämpas när en anfallande spelare är framför den sista försvararen när bollen spelas till honom (anfallaren). Offside-regeln finns till för att undvika att spelare är på motståndarlagets planhalva och bara väntar på att få en pass. Vid offside ges en frispark till det försvarande laget. En spelare kan inte vara offside på sin egna planhalva och en målvakt räknas inte som en försvarare i detta avseende. Det är de assisterande domarnas uppgift att bedöma när det är offside. Om det är lika vid 90 minuter läggs 30 minuters speltid till, uppdelat i 2×15 minuter. Om det fortfarande är jämt mellan lagen efter tilläggstid tillämpas straffar. Vid ojust spel, till exempel. tacklingar och filmning, ges ett gult eller rött kort. Gult kort är en varning och rött innebär utvisning. Två gula kort ger ett rött.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *