Football types

Regler för inomhusfotboll

Den svenska och internationella benämningen på spel inomhus, sprunget ur vanlig fotboll, är futsal. Det kan tyckas att företeelsen är ett tämligen nytt påfund men faktum är att det skapades i Sydamerika under 1930-talet. Då var det inte riktigt organiserat, mer ordning blev det under 1950-talet då den första föreningen för futsal bildades i Brasilien. Det tog dock tills 1989 innan det första officiella världsmästerskapet spelades genom FIFA:s försorg. Futsal är den snabbast växande sporten globalt sett med över 120 länder anslutna, varav dryga 50-talet i Europa. I Brasilien har det blivit så pass populärt att det numer finns fler futsalspelare än de som anslutit till ordinarie fotbollen med elvamannalag. Med bara fem spelare på plan skapas ett snabbt och fartfyllt spel där målchanser hela tiden växlar, i vart fall mellan tämligen jämspelta lag.

I Sverige finns idag långt mer än 100 000 spelare i olika lag med seriesystem och mästerskap, samt turneringar för ungdomar, juniorer, seniorer samt old girls respektive boys. Första landskampen spelades 2012 och laget har sin nationalarena i Skövde där publikrekordet ligger på cirka 2 300 åskådare. I Sverige ses futsal både som komplement till fotbollen, men även som en helt separat sport. En aktiv spelare kan utvecklas under vinterhalvåret med futsal i både teknik och kvickhet i trängda situationer och lära sig fatta snabba beslut, det går inte att drälla med bollen. I futsal har en spelare många fler situationer att delta i och kommer i beröring med bollen fem gånger mer än i fotboll. Tillgängligheten är stor, det finns många hallar i landet som lämpar sig för futsal.

indoor Soccer football field

Spelplanen och bollen

En vanlig handbollsplan är mest förekommande hall och yta för en match i futsal. Variationer förekommer men då endast för ungdomar eller äldre lag, juniorer och seniorer. I officiella sammanhang måste det arrangeras tävlingar under mer strikta former. Planen ska vara rektangulär med mållinjer och sidolinjer. Handbollens målgård är straffområde. Det mest utmärkande är att i futsal finns både straffpunkt (sex meter från mål) och en yttre straffpunkt tio meter från mållinjen. Som i fotboll ska det även finnas en kvartscirkel i yttre hörnen för hörnsparkar. Målens storlek är som i handboll, tre meter breda och två meter höga avseende innermått. Bollen ska vara drygt 60 centimeter i omkrets och väga mellan 400 till 440 gram. Inomhusfotboll spelades förr med filtboll men inte numer.

Spelarna och målvakten

Ett lag i futsal består av max tolv spelare av vilka högst fem är på plan samtidigt, övriga är avbytare och byten kan ske i obegränsad mängd. En spelare som blivit utbytt kan senare komma in i spelet igen. Det gäller dock att göra byten rätt, den som lämnar måste ha passerat sidolinjen innan ersättaren får komma in. Felaktigt byte bestraffas. På planen ska en av de fem spelarna vara målvakt, denne får således ta bollen med händerna inom eget straffområde. Målvakten kan när som helst byta roll med någon av utespelarna men måste först ha lämnat planen. Minsta antal spelare vid matchstart är fem, om det under spelets gång förekommer utvisningar för hela matchen kan inte ett lag vara färre än tre spelare. Skulle så ske avbryts matchen.

Funktionärer och grundregler

En match i futsal leds av två domare samt en tredjedomare (som fjärdedomaren i fotboll). Tredjedomaren och en tidtagare kontrollerar båda tidtagningen. En vanlig match pågår i två halvlekar om vardera 20 minuter effektiv tid. Det vill säga att tidtagningen stoppas när bollen är ur spel och signaleras av domarna. Mellan halvlekarna får spelarna 15 minuters vila i omklädningsrummen. Under en match har lagen rätt att begära time-out på en minut för att samla laget till taktiska dispositioner. Max en time-out per halvlek och lag är tillåten och kan begäras hos tredjedomaren när egna laget är i besittning av bollen. Domarna kan döma frispark eller straffspark för ojustheter och hands. Direkt eller indirekt frispark kan förekomma. Straffspark utdöms för förseelser som skett innanför straffområdet.

Spela juste

I futsal förekommer ackumulerade regelbrott som bestraffas. Efter fem ojustheter eller andra regelbrott döms yttre straffspark till motståndarna om förseelsen inte skett innanför straffområdet. Det är tredjedomaren som håller reda på detta. När en sådan straffspark utdöms placeras bollen på punkten tio meter från målet. Försvararna får inte bilda mur utan måste stå på sidan och inte i en sektor framför målet. Målvakten får stå i målet. Den spelare som utses till straffskytt måste skjuta bollen mot mål, bollen får inte passas till medspelare. Andra divergerande regler är att inkast när bollen gått ut över sidolinjen ersatts av inspark. Vid vanliga frisparkar, insparkar, hörnsparkar och straffsparkar får motståndarna inte vara närmare än fem meter från bollen. Som synes är det bara ett fåtal regler som skiljer futsal från fotboll.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *