Football types

Olika varianter av fotboll

Var fotbollen har sitt ursprung ifrån är ganska osäkert, men vi vet att de tidigaste dokumenterade formen av fotboll som har hittats kommer från Kina och bollsporten cuju. Man har hittat omnämnanden av denna sport redan ifrån de stridande staternas tid som inföll mellan 400 f. Kr – 221 f. Kr. Precis som i dagens moderna fotboll så spelade här två lag emot varandra och hade var sitt mål, bollen var rund men var fylld med fjädrar istället för luft. Hur fotbollens utveckling därifrån har skett är däremot något osäkert. Det var i början på 1800-talet fotbollen verkligen fick sin framfart. Det blev en mycket populär sport på brittiska internatskolor, men var på den tiden något av en blandning mellan dagens fotboll och rugby.

1863 bildades det engelska fotbollsförbundet Football Association och 1871 bröt sig en grupp ur och bildade Rugby Union. Det var nu fotbollen blev en sport och rugby en annan sport. Men än idag kan man i England mena rugby när man talar om football och det vi benämner som fotboll kallas istället för soccer. Det vi idag kallar för fotboll är en av de största sporterna runt om i världen och är troligtvis den sport som totalt lockar mest publik. Sporten spelas på en stor gräsplan och för alla utom målvakten är det inte tillåtet att använda händerna för att föra bollen framåt. En match består av två halvlekar som vardera är 45 minuter, men variationen kan förekomma inom exempelvis fotboll för mindre barn.

Vanlig fotboll

Vanlig fotboll, eller den sporten som helt enkelt kallas för fotboll, är såklart det första vi tänker på när vi pratar om fotboll. Spelets regelverk består av sjutton olika regler, fastställda och reglerade av FIFA. Varje lag får max ha 11 spelare på plan, inklusive målvakten, men spelet kan inte börja om något lag har färre än 7 spelare. Inom barn- och ungdomsfotbollen kan spelarantalet dock vara färre eftersom de ofta spelar på spelplaner som har en mindre yta. Spelet går ut på att få in bollen i motståndarens mål utan att vidrörda bollen med händerna. Spelare brukar oftast sparka in eller nicka in bollen i målet. Den enda som får använda händerna på bollen är som sagt målvakten. Det är inte en kontaktsport och därför ska kontakt med motståndare undvikas i allra högsta grad.

Rugby och amerikansk fotboll

Rugby räknas idag som en helt egen sport men tillhör kategorin variationer av fotboll. Det trots att händerna används minst lika mycket som fötterna. En annan variant är amerikansk fotboll som har sitt ursprung i rugbyn. Det är dock två olika sporter som skiljer sig på en hel del punkter. Den kanske största skillnaden är att i den amerikanska fotbollen krävs det att spelarna har på sig skyddsutrustning, något som inte behövs i rugbyn. Trots detta förekommer tacklingar i båda spelen. Båda spelen går ut på att en oval boll ska antingen skjutas eller bäras över spelplanen till motståndarens halva, för att sedan göra mål. I rugby ska bollen över en mållinje medan i amerikansk fotboll ska bollen först över en linje och nudda marken, och sen skjutas över en slags ribba.

Futsal

Futsal är en relativt ny företeelse jämfört med andra fotbollssporter och liknar vanlig fotboll väldigt mycket. Det har funnits sedan 1930-talet och 1989 arrangerade FIFA sitt första VM i futsal. Den största skillnaden är att spelet spelas på en mindre spelplan och med färre spelare. Futsal spelas dock inomhus, men är inte riktigt samma sak som inomhusfotboll, utan räknas enligt FIFA som en helt egen sport. Varje lag har fem spelare på plan, inklusive målvakten, och får utöver det ha avbytare. Till skillnad från fotboll finns inga regler angående hur många byten som får göras under en match. En match består av två halvlekar som vardera är 20 minuter långa. Även här är målvakten den enda spelare som får vidröra bollen med händerna.

Strandfotboll

Strandfotboll eller beach soccer som det också kallas är ett fotbollsspel som utövas på sand. Det här är en mycket ung form av fotboll och har spelats i organiserad form sedan 1992 då det startades i Brasilien. Precis som futsal är strandfotboll mycket likt vanlig fotboll i utövandet och i sina regler. Spelet går ut på att få in bollen i motståndarens mål. Varje lag spelar med 5 spelare på plan, inklusive målvakten, som också är den enda som får vidröra bollen med händerna. En match består av 3 perioder som är 12 minuter vardera och om matchen är oavgjord efter det tillkommer en förlängning på 3 minuter. Är matchen då fortfarande oavgjord avgörs den genom straffsparkar. Om en spelare får gult kort under en match får denne en utvisning på 2 minuter.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *