Football history

Fotbollens historia

Fotbollens historia och ursprung sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 2 000 år. Många anser att det finns spår av sporten i det gamla Kina, Grekland, Rom och delar av Centralamerika, men det var faktiskt England som utvecklade sporten till vad det är idag. Enligt FIFA (Federation Internationale de Football Association) så utövas fotboll idag av över 240 miljoner människor världen över och är den sport som har flest utövare i hela världen. Engelsmännen var de som införde de första gemensamma reglerna för fotbollen, så som att man inte får fälla en motståndare eller röra bollen med händerna på något sätt. Straffsparken introducerades dock först år 1981 och de röda och gröna korten introducerades först år 1970 under det årets världsmästerskap i fotboll som det året hölls i Mexiko. Efter dessa regler infördes har även en del andra regler tillkommit i spelet, så som att tackla en spelare bakifrån som sedan år 1998 ger spelaren rött kort.

Men om vi backar historien lite så kan man säga att fotboll i olika former har funnits i tusentals år hos de flesta kulturer och folk. FIFA hävdar bestämt att det folkkära spelet uppfanns av kineserna, men det får stå för dem för faktum är att det funnits varianter av spelet lika länge som det funnits barn på jorden. I Centralamerika spelade de gamla aztekerna (1300–1500-talet) spelet med livet som insats. Den tidens variant av fotboll spelades som ett inslag i religiösa högtider – och det förlorande laget offrades till gudarna. Under 1300-talet förbjöd den franske kungen “Fredrik den långe” spelet men anledningen till detta är höljt i dunkel. Vid samma tid förbjöd den engelska kungen Edvard III spelet med motiveringen att allmänheten istället skulle ägna sig åt bågskytte. Hur spelet spelats, vad som sparkats omkring och hur reglerna har sett ut har skiftat från ett folk till ett annat.

Kvinnlig fotboll

Kvinnor har faktiskt spelat fotboll så länge som sporten har existerat, även i de mest uråldriga formerna från 2 000 år tillbaka i tiden. Dock förknippas oftast fotboll tyvärr endast med manliga spelare då det främst är de manliga spelarna och världsmästerskapen samt fotbollsligorna ute i världen som det pratas om. Inom den manliga fotbollen handlar det dessutom även om extrema summor pengar som flyttas hit och dit när spelarna säljs vidare till andra lag och så vidare. Det satsas definitivt mycket mer på manlig fotboll än kvinnlig, även om det förändrats en aning under de senaste åren. Den första officiella fotbollsmatchen som spelades mellan kvinnor tog plats år 1895 i England. Det första europeiska fotbollslaget som det finns mest dokumentation kring hette British Ladies’ Football Club och grundades i England år 1894 av aktivisten Nettie Honeyball. Hon grundade detta lag för att visa världen att kvinnor inte är de värdelösa varelser som männen tycktes tro.

Regler

Det var engelsmännen som skapade det regelverk som gäller för den fotboll som spelas idag. Under medeltiden fanns det till exempel inga regler alls i spelet rörande hur många deltagare det skulle vara i varje lag. Ibland möttes en by mot en annan och det kunde vara 100-tals spelare i varje lag. Några målburar fanns vanligtvis inte utan lagen skulle sparka bollen från punkt A till punkt B och det kunde vara flera kilometer mellan dessa punkter. Ofta gick det vilt och våldsamt till vilket gjorde att fotbollen inte var populär hos dåtidens myndigheter. Så småningom introducerades fotbollen till universiteten som Oxford och Cambridge och här började ett mer finmaskigt regelverk växa fram. Det var dåtidens internatskolor som kom att lägga grunden för fotbollen och regelverket som det ser ut idag. Det finns 17 lagar eller regler inom fotbollen idag, och inom dessa 17 regler finns det vissa guidelinjer och bestämmelser och dessa känner fotbollsfantasterna till.

Historiska fotbollsspelare

Det finns en del fotbollsspelare som verkligen har lyckats med att sätta sina namn på kartan genom att vara extremt talangfulla och bra, eller i vissa fall inte bra på att behålla en bra image och bild av sig själva inför världen som tittar på. Exempelvis Diego Maradona, född 1960 i Argentina, som gjorde sig ett namn under 1970-talet fram till 1990-talet, både som tränare och som spelare. Hans styrkor var framför allt hans skickliga dribblingsteknik, hans perfekta passningar och fotarbete. Han räknas numera som en av de skickligaste spelarna i modern historia. År 1991 åkte han dock fast för ett drogtest och testade positivt för kokain, och efter det fick han allt svårare att göra någon form av comeback av något slag. En annan stjärna på fotbollshimmelen är Cristiano Ronaldo från Portugal född år 1985. Han är aktiv än idag och räknas som en av de bästa spelarna i världen, om inte den bästa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *