Football types

Fotboll inomhus och utomhus

Har du lust att dra ihop ett lag och spela fotboll med jämna mellanrum? Det är en utmärkt idé. Fotboll är ett jättebra sätt att träna på. Det ger bra kondition och styrketräning, samtidigt som det är en rolig aktivitet att göra tillsammans. Så var kan du spela fotboll? Det handlar lite om vad du är ute efter när du vill spela fotboll. Därför ska vi ge dig lite tips på var du kan hitta en lämplig lokal om du vill spela fotboll – både inomhus och utomhus. På sommaren vill du säkert spela utomhus om det är fint väder, medan vintersäsongen kan kräva att du har tak över huvudet och en varm och skön lokal att hålla till i. Därför är det förstås lättare att spela fotboll på sommaren – det enda som behövs är en större plan yta som du, om det inte redan finns, kan sätta upp mål på och spela.

Det är inte självklart att det finns utomhusplatser att spela fotboll på. Ibland kan dessa vara privata och då måste du fråga om tillstånd för att få spela på dem. Oftast är dock utomhusplaner offentliga och alla som vill är välkommen att använda dem. Hur hittar du dem? Det är inte alltid det lättaste och därför kan det vara bra med en del tips på ledtrådar gällande var dessa kan finnas. Ofta finns det fotbollsplaner i närheten av skolor och fritidsgårdar. Dessa står tomma på fritiden (om de inte används av andra, förstås) och kan i de flesta fall användas av vem som helst. De offentliga fotbollsplanerna är förstås fördelaktiga i den avsikten att de redan har fotbollsmål. Vill du spela lite spontant utomhus får du själv sätta upp ett provisoriskt mål av ett par koner eller liknande. Resultatet blir givetvis inte detsamma men det fyller samma funktion – att ha någonstans att göra mål.

Idrottsföreningar

Annars är det ofta framgångsrikt att kolla med de lokala idrottsföreningarna för att se om de har några fotbollsplaner. De kan ofta hjälpa dig att hitta vad du söker och har i regel alternativ med grus, äkta gräs och konstgräs. Idrottsföreningarna har i regel det bästa och största utbudet på ställen att spela fotboll på. Om du tar kontakt med dem kan du i många fall dessutom komma överens om att hyra in dig på en eller annan plan vid en viss tid, så att du kan vara säker på att den inte används när du vill spela. Det kan även finnas lokala fotbollsplaner som är gratis men som ändå går att boka. En bra tumregel är att fråga först innan du drar med fotbollslaget och börjar spela. Självklart finns även alternativet att gå med i ett befintligt lag som till exempel ett Korplag, då är du garanterad spel.

Inomhusfotboll

Hur är det då om du vill spela inomhusfotboll? Även här är det oftast enklast att ta kontakt med den lokala idrottsföreningen. På så vis kan du höra vilka lokaler de använder för att spela inomhusfotboll och fråga om det går att hyra dem även som privatperson. Många av dessa lokaler ägs av kommunen eller någon förening. Det är ofta välkommet att hyra in sig någon gång i veckan, då lokalens hyra och omkostnader måste betalas. Ibland kan det vara en bra idé att kolla på kommunens hemsida. Där kan det finnas tips om var det går bra att spela fotboll, både var det finns utomhusplaner och var man kan hyra in sig i en idrottshall under tak. Även här gäller att fråga först, spela sedan. Då kommer du med största sannolikhet hitta en lösning som är bra, både för dig och för den som äger lokalen!

Sammanfattning

Om du vill spela fotboll och inte har någon lokal är det en bra idé att höra med de lokala idrottsföreningarna. De har oftast koll på läget och kan ge dig tips och råd på var du kan hitta ett bra ställe att lira på. Oavsett om du vill spela inomhus eller utomhus är det en bra idé att faktiskt hyra lokalen eller planen för att vara säker på att den är ledig när du vill spela. Det går förstås att köra mer spontant och chansa på att planen är ledig, alternativt spela tillsammans med de människor som redan är där, förslagsvis ett Korplag eller liknande. Det kan leda till roliga möten och kanske en utvidgning av det egna laget! I många bostadsområden finns en lokal plan eller en skola som har en fotbollsplan, vilken alla kan använda gratis. Tänk på att det kan vara svårt att få tid att spela där.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *