Football global

Fotboll i världens alla länder

En lek, ett liv eller en sport. Fotboll är allt! Sporten fotboll bör räknas som en av de mest internationella sporterna och aktiviteterna som finns. Sporten finns alltid med som en del av vardagen oavsett i vilket land du lever eller reser till. Naturligtvis finns varianter som är kulturellt betingade, olika planstorlekar där naturen inte medger annat, bollar i olika material eller ojämnt antal spelare på plan. Det är det som är det fina med sporten, att det även kan vara en lek. Det är här du hittar bredden och grunden till det ofantliga intresset för fotboll. Det finns de som har fotboll som livsuppgift under ett par år och de som viger sitt kunnande och sin tid åt att styra upp de tjugotal människor som ska bilda ett lag.

Fotbollen förenar de mest olika människor kring en match, ett lag, en serie eller turnering. Som spelare har ni ett gemensamt mål och med ett gott samarbete tar ni laget till vinst och allas del är lika viktig. Som tränare har du ett ansvar att se helheten och styra dina spelare samtidigt som du mer eller mindre ensam står vid sidan av och inget kan göra under själva matchen. Som publik och fotbollsfan följer du ditt lag, deras vinster och förluster samt hittar gemenskapen på läktarplatsen. Lagens kulturer och spelidéer sprids och delas under turneringar där fotbollen förenar olikheterna till att verkligen handla om sporten. Att se lag från olika delar av världen och från länder som till vardags krigar med varandra spela en fotbollsmatch utan problem, det är fotbollens bästa sida.

Fotbollens mästerskap – VM och OS

Fotbollen har tack vare det otroligt stora intresse från jordens alla hörn alltid varit självförsörjande på egna event och turneringar. De har inte behovet av att vara en del i ett annat sportsligt evenemang som OS. Därför är fotbollens OS-turnering inte den högst gällande vinsten. Här har däremot fotbollen utnyttjat regelverket för att skapa möjligheter för de yngre spelarna att ta plats och visa sig, detta genom att grunda laget på spelare med en maximal ålder av 23 år och komplettera med ett fåtal äldre och mer erfarna spelare. Fotbollens eget världsmästerskap är en av världens största turneringar och har ett arrangemang som bara växer. Kvaliteten är av högsta klass, publiken kommer oavsett vilket land som turneringen spelas i, arenor byggs och spelarna förenas med sina landsmän till ett crescendo av fotbollsanda i två veckor.

Fotbollen i Europa

Vissa uttrycker den europeiska fotbollen som fyrkantig och tråkig i jämförelse med de andra ligorna i exempelvis Afrika och Sydamerika, men trägen vinner kan det sägas här. De europeiska lagen har tagit in influenser, spelare och tränare från olika delar av världen och utvecklas ständigt. De håller hög internationell klass och blandar traditioner och nyheter på ett positivt sätt. Engelska ligan räknas som förstaligan och det är lika svårt att spela fotbollen på plan som att möta den engelska pressen, fansen och trycket från utsidan. Tyskland har seglat upp som en stabil liga med många lag som når de olika slutspelen såsom Champions League. Det tyska landslaget har tagit flera vinster i både EM och VM under de senare decennierna. Italien, Spanien och Frankrike har alla internationella ligor.

Fotboll i norra Europa

I Sverige, Norge, Finland och Danmark spelas det fotboll precis som i alla andra länder, på skolgårdar, mellan husväggarna i bostadsområdena och turneringar för flickor och pojkar var och varannan helg. Visst märks det rent internationellt att länderna är små med ett mindre underlag att hitta bra spelare och samtidigt skapa ett slagkraftigt landslag. Från de olika länderna kommer det givetvis fantastiska spelare som exempelvis Zlatan Ibrahimovic, som blev erkänd och eftertraktad över hela världen. Oavsett hur bra en specifik spelare är består ett fotbollslag av ett tjugotal spelare. Att Sverige kom trea i VM 1994, att Danmark vann EM i Göteborg 1992 och att Island tog sig till kvartsfinal i EM 2016 är historiska ögonblick att ta vara på. Man vet aldrig när det händer igen.

De stora områdena och fotbollens olika ansikten

Afrika, Asien och Amerika är alla gigantiska världsdelar på jordens yta men ur en fotbollssynvinkel kanske de helt enkelt är för stora för att skapa en enhetlig och stark fotbollstradition. För Afrikas del är de vardagliga ekonomiska klyftorna fortfarande stora och fotbollen fyller en större del som enande aktivitet oavsett ekonomisk status. I Amerika har fotbollen ingen grundläggande historia då andra sporter varit väldigt dominerande under längre tid – basket, baseball, american football och ishockey. Här finns det däremot pengar och idag försöker amerikanska fotbollsförbundet att skapa en bra och kvalitativ fotbollsliga. I Asien är läget ungefär detsamma, de är villiga att lära och vill utvecklas. De tar in utländska spelare och tränare för att ta del av kunskapen och satsar hårt på landslagets utveckling. Detta är riktigt spännande nationer i framtidens världsliga fotboll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *